Befektetési stratégiánk

Az alábbiakban összeszedtük a kockázatitőke-befektetések esetén leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A Solus Capital esetében érvényes válaszok egy kattintás után elérhetőek.

A Solus I. iparág szerinti elsődleges befektetési fókuszterületei az alábbiak:  elektronika, robotika, fotonika, anyagtechnológia, bionika, csomagolástechnika, vegyipar, könnyűipar, építőipar, logisztika.

Másodlagos befektetési fókuszunk a további ún. S3 iparágak, úgymint járműipar, egészségipar, zöldgazdaság,  agrár-és élelmiszeripar, infokommunikáció (fintech is), okos város megoldások 

Ezeknek az iparágaknak az innovatív fejlesztéseinek finanszírozásában túl,  az előzőekben fel nem sorolt, hagyományos iparágak XXI. százai korszerűsítő beruházásai (digitalizáció, robotika, automatizálás, IoT stb.) is finanszírozhatóak.

A Solus I. a legkülönfélébb fejlettségű startupokat, vállalkozásokat kíván finanszírozni, különböző exit technikákkal, de minden esetben meg kell felelnie a mikro-, kis-és középvállalkozásokra vonatkozó kritériumoknak.  Ezek a fázisok és exit technikák az alábbiak (utóbbi zárójelben):

  • Induló fázis,  0-1 éves (nyíltvégű)
  • Korai növekedési fázis, 1-4 éves  (nyíltvégű)
  • Késői növekedési fázis, 4-7 éves (nyílt- és zártvégű)
  • Érett fázis, 7+ éves (nyílt- és zártvégű)

Egy olyan befeketetési konstrukció, ahol a közös cégeladás a cél, azaz minden részvényes köteles eladni a részesedését. A vállalkozást harmadik félnek értékesítik jellemzően 5-7 év múlva.

Egy olyan befektetési konstrukció, ahol a cél az alapítói tulajdonban tartás/visszadás. A befektető részesedését az alapítók vásárolják vissza előre rögzített időben és árfolyamon.

A céltársaságanként megcélzott finanszírozás összege 200-700 millió forint, jellemzően több részletben (pl. 100 millió forint, majd adott mérföldkő teljesítése esetén további 100 millió forint). Ennek elsődleges formája tőke, amit kiegészíthet tagi kölcsön (de elképzelhető olyan pl. mezzanine konstrukció is, amelyben a tagi kölcsön dominál).

A vállalkozások a konvergencia régiós (közép-magyarországi régión kívüli) székhelyen, telephelyen, fióktelepen felmerült személyi-,   alvállalkozási-, szolgáltatási-, beruházási költségei finanszírozhatóak.

Jelentkezés