Befektetési stratégiánk

Az alábbiakban összeállítottuk a kockázatitőke-befektetések esetén leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A Solus Capital esetében érvényes válaszok egy kattintás után elérhetőek.

 

A Solus I. Alap iparág szerinti elsődleges befektetési fókuszterületei: elektronika, robotika, fotonika, anyagtechnológia, bionika, csomagolástechnika, vegyipar, könnyűipar, építőipar, logisztika.

Másodlagos befektetési fókuszunk a további, ún. S3 iparágak, úgymint járműipar, egészségipar, zöldgazdaság, agrár- és élelmiszeripar, info-kommunikáció (fintech is), okos város megoldások.

Ezen iparágak innovatív fejlesztéseinek finanszírozásán túl, az előzőekben nem felsorolt hagyományos iparágak XXI. századi korszerűsítő beruházásai (digitalizáció, robotika, automatizálás, IoT, stb.) is finanszírozhatóak.

A Solus II. Alap tőkebefektetéséhez azok a mikro-, kis-, középvállalkozások juthatnak, amelyeknek fejlesztési céljai a Digitális Jólét Program stratégiai céljaihoz kapcsolódnak, elsősorban az oktatás (EdTech), az állami szolgáltatások (GovTech), az egészségügyi és jóléti szolgáltatások (MedTech, SportsTech), a digitális gazdaság különböző ágazatai (AgTech, Ecommerce, Sharing economy), az információbiztonság (Cybersecurity) és a legújabb innovációk (5G fejlesztések és kapcsolódó innovációk) területén.

A Solus Capital a legkülönfélébb fejlettségű start-up-okat, vállalkozásokat kíván finanszírozni, különböző exit technikákkal, de minden esetben megfelelve a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozó kritériumoknak. Ezek a fejlettségi fázisok és exit technikák az alábbiak (utóbbi zárójelben):

  • Induló fázis,  0-1 éves társaság (nyíltvégű konstrukció)
  • Korai növekedési fázis, 1-4 éves  (nyíltvégű)
  • Késői növekedési fázis, 4-7 éves (nyílt- vagy zártvégű)
  • Érett fázis, 7+ éves (nyílt- vagy zártvégű)

Egy olyan befektetési konstrukció, ahol egy későbbi közös cégeladás a cél, azaz jellemzően minden részvényes eladja részesedését harmadik félnek (pl. szakmai befektetőnek, vagy tőzsdei bevezetés során), általában a kockázati tőkebefektetést követő 5-7 év múlva.

Egy olyan befektetési konstrukció, ahol a cél a társaság alapítói tulajdonban tartása, alapítói tulajdonba történő visszakerülése. A kockázati tőke-befektető részesedését az alapítók vásárolják vissza előre rögzített időben és árfolyamon.

A Solus I. Alapnál 200-1.500 millió forint, a Solus II. Alapnál 10-500 millió forint a befektetési sáv, amely összegek jellemzően több részletben (pl. kezdeti 100 millió forint, majd adott mérföldkő teljesítése esetén további 100 millió forint) kerülnek folyósításra. Ennek elsődleges formája a tőke-befektetés, amit egyes esetekben kiegészíthet tagi kölcsön, illetve más hitel-konstrukció.

A Solus I. és Solus II. Alapok konvergencia-régiós (azaz közép-magyarországi régión kívüli) székhelyen, telephelyen, fióktelepen működő vállalkozásokat, és az azoknál felmerülő személyi, alvállalkozási, szolgáltatási, és beruházási költségeket finanszírozhatják.

Jelentkezés